• Nyheter
  • Uppdaterad information om Corona, covid-19
2020-03-11

Uppdaterad information om Corona, covid-19

Här hittar du allmänna råd för företag och information om det nya coronaviruset till chefer och medarbetare

Informationen uppdaterad 20200311. Här hittar du allmänna råd för företag och information om det nya coronaviruset till chefer och medarbetare. Skandinavisk Hälsovård Group följer löpande utvecklingen och rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

NYHET

Aktuella rekommendationer 2020-03-11

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för allmän smittspridning i Sverige som mycket hög (2020-03-10). Samtidigt bedöms risken som fortsatt mycket hög för att personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Detta på grund av den utvecklade spridningen av covid-19 som utgår från WHO och ECDC samt de rapporterade svenska fallen.

Medarbetare som nyligen (inom 14 dagar) har varit på plats där smittspridning pågår och upplever symptom med hosta, feber eller andningspåverkan ska kontakta vården via telefon 1177.

Nationellt informationsnummer

Folkhälsomyndigheten får många frågor om den nya sjukdomen / covid-19. Nu kan den som vill ställa frågor ringa det nationella informationsnumret 113 13.

113 13 samarbetar med Folkhälsomyndigheten för att på bästa sätt möta behovet av information. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt under årets alla dagar.

Frågor och svar

Folkhälsomyndigheten samlar löpande frågor och svar om coronaviruset / covid-19 på sin webbplats. Sidan uppdateras kontinuerligt.

Frågor och svar om coronavirus (covid-19)

Allmänna råd:

·       På grund av mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige uppmanas alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

För specifika fall ges följande råd:

·       Medarbetare som har besökt en plats där smittspridning pågår

För medarbetare som återvänt från område där personer har blivit sjuka av coronaviruset gäller det allmänna rådet att om möjligt hålla avstånd till andra personer och tvätta händerna noggrant. I övrigt kan man agera och arbeta som normalt.

·       Medarbetare som uppvisar symptom

Om en medarbetare nyligen (inom 14 dagar) har besökt en plats där smitta förekommer och visar symptom med hosta och feber ska personen av smittskyddsskäl stanna hemma eller gå hem från jobbet och omgående kontakta sjukvårdsrådgivning 1177. Medarbetaren blir sedan kontaktad av en infektionsmottagning med instruktioner om provtagning.

  • Medarbetare som konstaterats smittad

Om en medarbetare har konstaterats smittad med covid-19 kommer smittskyddsläkare att ge instruktion till medarbetaren och till arbetsgivaren om vilka åtgärder som ska vidtas för smittspårning och smittskydd på arbetsplatsen. Med stöd av smittskyddslagen kan medarbetare som är smittade kan komma att isoleras på en infektionsklinik eller beläggas med hemkarantän tills att man inte längre är smittsam.

  • Medarbetare som kan ha exponerats för smitta

Om en eller flera medarbetare identifieras i samband med smittspårning kan bemanningen på arbetsplatsen påverkas negativt. För att minska spridningen av covid-19, kan smittskyddsläkare som försiktighetsåtgärd belägga medarbetare med hemkarantän, även om man känner sig frisk. I dessa fall har medarbetare rätt att få smittbärarpenning.

Kontakta oss

Lämna dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort

Please let us know your name.
Please write a subject for your message.
Please let us know your email address.Invalid Input
Please let us know your message.
Invalid Input

Kontakt Borlänge

Målaregatan 10
784 33 Borlänge
Tel: 010-178 36 00
E-post:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

© 2024 All rights reserved.